Denne oppskriften har jeg lært av mamma, som har lært den av en venninne, som enten har funnet den opp selv, lest den i et blad eller fått den servert et sted. Er det ikke ofte sånn med de beste oppskriftene? De går litt i arv, blir utviklet, forandret og til og med forbedret på veien. De beste oppskriftene vandrer fra munn til munn, både figurativt og bokstavelig.
Første gang jeg fikk denne servert, var jeg skeptisk. Jeg er nemlig ikke så glad i endiver, jeg synes de er for bitre, og jeg greier aldri å pare dem med annen mat. Det er kanskje derfor denne salaten fungerer så bra, for den er ment å serveres alene, som en for- eller mellomrett, og de bitre endivene får følge av salt ost og søte nøtter – det blir, tro det eller ei, en fin helhet. En sånn rett hvor resultatet blir bedre enn summen av sine deler, hvis du forstår? Dressingen lager jeg alltid på slump, så mengdene her er litt omtrentlige. Smak deg frem, hvis du liker det syrlig, tilsett mer eddik, er du glad i det sterke, ha i mer sennep. Du skjønner. Dressingen kan du forøvrig lage minst en dag i forveien. Her har jeg valgt en ganske mild og kremet ost, men den er ikke fasit. Stol på deg selv i dine ostevalg.
Porsjoner: 4 |
Ingredienser
- 3 endiver
- omtrent 80 g Cambozola
- omgrent 60 g nøtter, jeg brukte en blanding av cashew og makadamia
- honning
Crème fraîchedressing
- 1½ ss rødvinseddik
- 1 ss dijonsennep
- 1 ss honning
- 2 ss crème fraîche
- ½ dl god olivenolje
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Kutt av rotenden på endivene, og separer bladene fra hverandre. Skyll dem hvis det trengs. Legg omtrent 5 blader på hver tallerken.
- Del osten i passelige biter med fingrene, og legg noen biter på hver tallerken.
- Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og rist nøttene til de er gylne, i omtrent 4 minutter. Ha honningen i pannen, og stek det hele i omtrent 3 minutter, til honningen har festet seg rundt nøttene. Skru av varmen, og la nøttene avkjøle seg litt.
- Ha rødvinseddik, sennep, honning og crème fraîche i en blandebolle, og pisk det sammen til du har en jevn blanding. Tilsett oljen i en tynn stråle, og pisk kontinuerlig, til du har en jevn dressing. Smak til med salt og pepper. Dressingen skal være mild, men ha et syrlig sting fra eddiken.
- Ha nøttene på tallerkenene, og topp med dressing. Server.
