B

Biff tartar med estragonmajones og loffcrumble

Jeg var et ganske engstelig barn, redd for de fleste ting. De fryktene inkluderte (men var ikke begrenset til) fremmede barn i sandkassen, å ta bussen alene, edderkopper – og rått kjøtt. Araknofobien er foreløpig det eneste som består, og det får være greit. Mens mannen min tar seg av edderkoppene, kan jeg nemlig lage det beste han vet, og en av mine absolutte favoritter: biff tartar.

Tartaren har fått en ekte renessanse de siste årene, for tiden finnes det knapt en tasting menu uten tartar. Det gjør meg ingenting. Hvis du skal ha middagsselskap med flere retter, bør du også vurdere å sette tartaren på menyen. Retten i sin helhet kan minst en dag i forveien, det eneste du trenger å gjøre er å legge opp. Null stress, med andre ord. Og sabla godt, da.

Porsjoner: 4

Ingredienser

  • ca 250 g indrefilet av okse
  • ½ rødløk
  • 1 ss kapers
  • 1½ ss olivenolje
  • 1 ss dijonsennep
  • salt og pepper
  • 1 dl majones
  • bladene fra 1 bunt fersk estragon/1 ss tørket estragon
  • ½ bagett
  • 2 ss smør
  • karse

Fremgangsmåte

  1. Finhakk eller kvern kjøttet. Finhakk rødløken og grovhakk kapersen. Bland sammen kjøtt, rødløk, kapers, olivenolje, dijonsennep, og smak til med salt og pepper. Kapersen er ganske salt, så tilsett heller for lite enn for mye – og jeg synes tartaren tåler ganske mye pepper, men smaken er som baken osv. Hvis du lager dette dagen før, dekk den til med plast og oppbevar den i kjøleskapet. Ta tartaren ut av kjøleskapet minst en time før servering.
  2. Del bagetten i grove biter, og kjør den i en foodprosessor til du får smuler. Du kan eventuelt finhakke bagetten med en kniv. Varm opp en stekepanne til middels lav varme, og ha i smøret. Når smøret har smeltet, har du i brødsmulene. De skal steke til de er helt sprø og gylne, i omtrent 15–20 minutter. Ikke skru opp varmen, da blir de brent! Rør innimellom, og følg med mot slutten. Oppbevar loff crumbelen i en lufttett boks hvis du lager den lenge i forveien.
  3. Lag majones, og tilsett finhakket eller tørket estragon. Hvis du bruker ferdig majones, er det godt å tilsette ½ ss hvitvinseddik også (med mindre du bruker Hellmann’s, som er lykke på glass).
  4. Press tartarblandingen i en rund kakeform så det blir en rund puck, eller ha den på en tallerken. Topp med majones, loffcrumble og karse.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *