Hva tenker du når jeg sier potetsalat? Det første jeg tenker på, er den som kommer i plastboks, som ofte serveres til pølser, og som ikke smaker hverken spesielt godt eller spesielt mye. I mange år trodde jeg at det var sånn potetsalat skulle smake, helt til jeg ble konfirmant. Mamma lagde all maten til min konfirmasjon, og en av rettene var en hjemmelaget potetsalat der majonesdressingen var byttet ut med sennepsvinaigrette. Jeg husker ikke så veldig mye fra min egen konfirmasjon, men akkurat den potetsalaten har jeg aldri glemt. Poenget er: Potetsalat kan være så mye mer enn den smått smakløse plastboksvarianten.
Denne potetsalaten er kanskje mer en middagssalat. Den kan varieres i det uendelige, du kan legge til eller trekke fra ingredienser, men jeg anbefaler å beholde rugkrispen. Og kapersen. Hvis du ikke får tak i karse, kan du bruke basilikum eller persille, men prøv å let litt først, da. Det har du tid til.
Porsjoner: 2 store og 2 små |
Ingredienser
- 2 dl majones
- 1½ dl gresk yoghurt
- saft og skall av ½ sitron
- ½ ts sukker
- 1½ bunt karse (det selges ofte i små papir- eller plastbokser)
- ca 300 g små poteter, feks perlepoteter eller morenepoteter
- ca 200 g varmrøkt laks
- 3 ss kapers
- 3 egg
- 3 reddiker
- rugkrisp (fås kjøpt på pose i de fleste velassorterte matbutikker)
- ½ bunt karse til garnityr
Fremgangsmåte
- Kok potetene i omtrent 15 minutter, til de er møre. Koketiden avhenger av størrelsen på potetene. Hell av vannet.
- Bland sammen majones, yoghurt, sitronskall og -saft, sukker og karse i en foodprosessor eller med en stavmikser.
- Kok eggene i omtrent 7 minutter. Ha dem over i iskaldt vann så kokeprosessen stopper. Skrell eggene, og skjær dem i båter.
- Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek kapersene i omtrent 7 minutter, eller til de er sprø. De kommer til å poppe litt, og oljen kan sprute, så vær forsiktig.
- Skjær reddikene så tynt som mulig, med en mandolin eller ostehøvel.
- Knus potetene med en gaffel. De skal ikke falle helt fra hverandre, men skallet skal sprekke.
- Ha dressingen utover et stort fat, og topp med potetene, laksen, reddikskivene, kapersen, eggebåtene, rugkrispen og resten av karsen.
- Server, og lov meg at du lager potetsalaten din selv fra nå?
