Mat om sommeren er vanskelig, synes jeg. Når det er varmt, mister jeg enten matlysten, eller så får jeg skikkelig ulvehunger – en hunger som bare kan mettes med salt mat, helst av typen pommes frites. Men selv jeg skjønner at det ikke er bærekraftig å spise fritert potet hver eneste dag, så jeg er på stadig leting etter retter som enten kan tilfredsstille hungeren, eller som er enkle å lage en dag jeg ikke er spesielt sulten.
Denne salaten er en sånn rett. Panzanella kommer opprinnelig fra Toscana, og er perfekt å lage en dag du har gammelt brød du gjerne vil bruke opp. Tradisjonelt lages den med tomater og løk, men jeg har tilsatt vannmelon også – både fordi det er godt og friskt, men også fordi jeg nesten alltid har en bit i kjøleskapet som noen ikke har spist opp. Panzanella er altså en perfekt salat å lage når du vil bruke opp rester, og å bruke opp rester er faktisk noe av det beste jeg vet. Du skjønner tegninga.
Porsjoner: 4 |
Ingredienser
- 1 bagett/½ foccacia
- 500 g vannmelon
- 300 g cherrytomater
- ½ rødløk
- ½ agurk
- basilikum
- olivenolje
- salt og pepper
Dressing
- 3 ss rødvinseddik
- 1 dl olivenolje
- ½ ts dijonsennep
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 grader, og riv brødet i passelig store biter. Vend brødet i litt olivenolje, og krydre med salt og pepper. Ha brødbitene over på et stekebrett med bakepapir, og stek dem i ovnen i omtrent 15 minutter, eller til de er gylne og sprø.
- Skjær vannmelon i terninger, cherrytomater i to, rødløk i tynne skiver og agurk i staver.
- Ha rødvinseddik, dijonsennep og salt og pepper i en liten bolle. Pisk inn olivenoljen i en tynn stråle. Vend de stekte brødbitene, vannmelonterningene, cherrytomatene, løkskivene og agurkstavene i dressingen, og ha alt i en salatbolle. La salaten marinere i omtrent 20 minutter.
- Grovhakk basilikumen, og ha den på toppen av salaten.
- Server til grillet kjøtt eller topp med grillet halloumi. Fetaost er også godt i.
