E

Eggs Benedict – den ultimate festfrokost

Noen dager har særpreg fra det øyeblikket man åpner øynene om morgenen. Bursdager, høytidsdager, generelle merkedager – personlig våkner jeg alltid med en egen følelse i både hodet og kroppen, og vil begynne feiringen umiddelbart. Den beste måten å gjøre det på er med en over gjennomsnittet lang og god frokost. God tid, store og mange kaffekopper, ferskpresset appelsinjuice og papiraviser hører hjemme, jeg sier aldri nei takk til en croissant, og det må nesten serveres «noe med egg». Speilegg og bacon er klassisk, og gyllen eggerøre med et dryss gressløk løfter enhver frokost – men kongen av frokostegg må være det posjerte. Og keiseren av eggeretter må være eggs Benedict. Rennende eggeplomme, salt skinke og fyldig hollandaise? Altså, jeg dåner, det er så digg. Denne retten har en selvsagt plass på mine fest-frokostbord. Originalt serveres eggs Benedict på engelske muffins (som egentlig bare er pannestekte rundstykker), og de er det helt mulig å lage selv, men jeg synes en skive godt surdeigsbrød fungerer vel så bra. Hvis du ikke spiser kjøtt, bytter du lett ut skinken med røkelaks eller hurtigstekt spinat, for henholdsvis eggs Royale og eggs Florentine.

I mange år tenkte jeg at det var umulig å posjere egg selv, men den gang ei. Det finnes et triks som gjør det ikke bare mulig, men lett. Glem eddik, glem virvelvind, glem alt du har hørt og lært – bare ha egget i en liten sil før du heller det i vannet. Når du siler vekk den mest rennende eggehviten, blir egget så enkelt å ha med å gjøre at posjering blir en lek.

Porsjoner: mengden saus her holder til omtrent 4 porsjoner. Ha så mye skinke og egg på brødskiva som du selv liker og foretrekker.

Ingredienser

  • Tykke skiver av fint surdeigsbrød/English muffins
  • egg
  • kokt skinke av høy kvalitet
  • gressløk
  • paprikapulver/chiliflak

Hollandaise

  • ½ sjalottløk
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 ss vann
  • saften av ¼ sitron
  • 2 eggeplommer
  • 200 g romtemperert smør i terninger
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Skjær brødskiver, de kan godt ristes hvis du liker det.
  2. Start med å lage hollandaisesausen. Finhakk sjalottløken, og ha sjalottløk, hvitvinseddik og vann i en liten kjele over middels høy varme. Kok inn væsken i omtrent 4 minutter, til omtrent halvparten er igjen. Dette går fort mot slutten, så følg nøye med. Hvis du vil, kan du sile det som er igjen for å unngå løkbiter i sausen, men jeg synes de er gode, så jeg gidder aldri det.
  3. Ta kjelen av varmen, og hell eddiken over i en glass- eller stålbolle. Ha bollen over en kjele med småkokende vann, men pass på at bunnen ikke er nær vannet. (Pisk inn to eggeplommer.
  4. Nå kommer det som kan være litt vanskelig. Du skal piske smøret inn i eggeplommene, og da vil du at de skal være varme nok til at smøret smelter, men ikke så varme at de koagulerer, eller at sausen skiller seg. Vannbadet hjelper til med dette. Pisk inn smøret, én terning av gangen. Resultatet blir en tykk og luftig hollandaise. Hvis du foretrekker en tykkere hollandaise, pisker du inn litt mer smør. Smak til sausen med sitronsaft og salt. Mine mengdeangivelser er helt omtrentlige, tilsett mer hvis du synes det trengs. La sausen være i bollen over det varme vannet, da holder den på varmen til du er klar til å servere.
  5. Bruk en middels stor kjele når du skal posjere egg, det gjør ikke noe at de har litt plass. Fyll to tredjedeler av kjelen med vann, og varm opp vannet til akkurat under kokepunktet. Det skal så vidt småboble i vannet. Ta ett av eggene, og hell det over i en liten sil. La det renne av i et lite minutt. Hell egget forsiktig over i det sydende vannet, og la det koke i omtrent 4 minutter. Gjør dette med så mange egg du trenger. Løft eggene ut av vannet med en hullsleiv, og ha dem over på kjøkkenpapir. Krydre med salt og pepper.
  6. Ha et par skiver skinke på hver brødskive, og topp med de posjerte eggene. Hell over en raus mengde av hollandaisen.
  7. Topp med finhakket gressløk og paprikapulver eller chiliflak.
  8. Spis, og gled deg til resten av dagen.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *