T

Tomatsalat med chevrekrem og foccaciakrisp

Finnes det egentlig en bedre grønnsak enn tomaten? Eller noe mer anvendelig? Tenk bare: tomatsaus på pizza, i lasagne og bolognese. En skive bifftomat på burgeren, eller et dryss cherrytomater i salaten. Og ikke glem capresesalaten: saftig plommetomat, mild mozzarella og en håndfull basilikum. Blir nesten ikke enklere, men det er jo simpelthen så godt. Jeg heier på å la tomaten spille hovedrollen litt oftere. Denne retten kan lages som én stor salat, og serveres til grillmaten. Prøv den også som en siderett til pasta al limone – eller som her, i porsjonsstørrelser, som forrett. Bare lov meg at du bruker tomater av god kvalitet, de norske vintertomatene er melete og smaker vann. Det er ikke ideelt i en rett hvor tomaten, tross alt, er det viktigste. Krispen her er en gammel foccaciarest som hadde ligget i skuffen et par dager. Ferskt landbrød er også godt til, bare som det er, eller la en halvstekt baguette få den samme behandlingen som jeg ga foccaciaen. Det er lov å slikke tallerkenen!

Porsjoner: 4–6 til forrett, eller én stor sidesalat

Ingredienser

  • 3 Raf-tomater (eller annen stor, søt tomat)
  • ca 12 cherrytomater (eller flere, hvis du lager én salat)
  • olivenolje
  • salt og pepper

Chevrekrem

  • 190 g fersk chevre (jeg bruker chevre naturell fra Haukeli)
  • 3 ss crème fraiche
  • 1 ss majones
  • ½ ss olivenolje
  • gressløk eller timian

Foccaciakrisp

  • Foccacia
  • Smør
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Ha alle ingrediensene til chevrekremen i en foodprosessor, og kjør det sammen til en jevn masse. Smak til med salt og pepper. Ha kremen på en sprøytepose. Dette kan du gjøre god tid i forveien, for kremen holder seg i kjøleskapet i opp til en uke. Pass på å ta den ut av kjøleskapet minst en time før bruk. Kremen stivner når den blir kald, og da blir den vanskelig å sprute pent ut på tallerkenen.
  2. Skjær foccaciabrødet i tynne skiver, og stek skivene i en stekepanne med litt smør på middels lav varme. Snu skivene etter omtrent 7 minutter, eller når de er gylne. Stek i omtrent 4 minutter på den andre siden. Ha foccaciakrispen over på kjøkkenpapir og la dem renne av seg litt. Krydre med litt salt og pepper.
  3. Skjær tomatene i tynne skiver, eller i båter hvis du lager en stor salat, og dander skivene på tallerkener. Sprut tre–topper av chevrekremen på hver tallerken, og ringle over litt olivenolje, et dryss maldonsalt og litt pepper. Legg en foccaciakrisp på hver tallerken.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *