D

Dessertpai med pinjekjerner og havsalt

Her har jeg blitt inspirert av Claire Saffitz, antakelig en av de mest inspirerende YouTube-personlighetene jeg vet om. Hvis du noensinne skulle tro at baking ikke er matlaging, ta en titt på hvordan Claire jobber på kjøkkenet – og tro om igjen. Denne paien smaker fantastisk til en litt kraftig ost, som Roquefort eller Gruyere, og jeg pleier å servere den før en lett dessert. Det er kanskje litt utradisjonelt med pai til dessert, men altså. Prøv. Oppskriften ser kanskje lang ut, men du kan lage denne paien flere dager i forveien, den holder seg i kjøleskapet i opp til fem dager. Hvis du ikke liker pinjekjerner, eller synes det blir dyrt, kan de byttes ut med valnøtter eller mandler.

Porsjoner: 16 til dessert

Ingredienser

Paideig

  • 40 g mandelmel
  • 130 g hvetemel
  • 30 g melis
  • ½ ts salt
  • 110 g usaltet smør, kjøleskapskaldt og i biter
  • 1 stor eggeplomme
  • ½ ts vaniljeekstrakt
  • 4 ts kaldt vann

Paifyll

  • 250 g pinjekjerner
  • 85 g honning
  • 50 g sukker
  • 60 g fløte
  • 60 g extra virgin olivenolje
  • 40 g glukose
  • ½ ts salt
  • ½ ts vaniljeekstrakt
  • flaksalt til servering

Fremgangsmåte, paibunn

  1. Sett ovnen på 180 grader. Ha mandelmelet i en liten ildfast form, og stek det i ovnen til det blir gyllent, i 6–9 minutter. Ha mandelmelet i en bolle, og avkjøl. Skru av ovnen.
  2. Ha hvetemel, mandelmel, melis og salt i en foodprosessor, og kjør det hele sammen. Tilsett smøret, og puls det sammen. Smørbitene skal være på størrelse med erter.
  3. Ha eggeplommen, vaniljeekstrakt og vannet i en liten bolle, og pisk det sammen. Ha blandingen i foodprosessoren med melblandingen, og puls det sammen til deigklumper former seg rundt knivbladet i maskinen. Ha deigen over på plastfolie, og pakk den sammen til en centimetertykk leiv. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter, maks 3 dager.
  4. Press deigen ned i en liten paiform med diameter på omtrent 20 cm. Bruk varmen fra hendene dine sånn at deigen smelter litt og blir lettere å jobbe med. Pass på å presse den godt inn der sidene møter bunnen av formen.
  5. Putt paiformen med deigen i fryseren i omtrent 15 minutter. Sett ovnen på 180 grader.
  6. Ta deigen ut av fryseren, og prikk bunnen med en gaffel. Ha et ark med aluminiumsfolie over deigen, og press folien ned og inn der sidene møter bunnen.
  7. Stek paibunnen i 15–20 minutter. Avkjøl.

Fremgangsmåte, paifyll

  1. Sett ovnen på 180 grader. Ha pinjekjernene (eller nøttene du foretrekker) på et stekebrett, og stek dem i ovnen til de er gylne, i 6–9 minutter. De brenner seg fort, så følg med!
  2. Ha honning, sukker, fløte, olivenolje og glukose i en liten kjele, og kok opp over middels lav varme. Rør med en slikkepott til sukkeret er oppløst. Øk varmen sånn at blandingen småkoker. Ikke rør i blandingen nå, men beveg på kjelen i blant. La blandingen småkoke i omtrent 5 minutter, til den har tyknet, men fremdeles er rennende. Ta kjelen av varmen, og tilsett salt, vaniljeekstrakt og nøttene. Rør godt og sett til side.
  3. Hell blandingen over i paideigen, og stek paien i ovnen i omtrent 25 minutter, til den er dyp gyllen. Avkjøl og dryss over litt flaksalt. Server med ost.

KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *