R

Reinsdyrcarpaccio med syltet sopp, karsemajones og chips

Nyttårsaften var aldri min favorittkveld da jeg var yngre. Forventningene var skyhøye, og planene og ønskene for kvelden var mange: hvor skulle vi være, hvem skulle komme, hva skulle vi spise og, det viktigste av alt, kom det til å være gutter der? Og hvem skulle man eventuelt dele nyttårskysset med? Vi planla i uker og måneder i forkant, men all planlegging til tross – kvelden endte så alt for ofte i tårer for noen, uten nyttårskyss for flere og med litt for mye dårlig rødvin innabords for samtlige. Det er ungdommens lodd, på en måte.

Sånn er det heldigvis ikke lenger. Jeg har fått barn, ett helt nytt av året, og vi feirer årets slutt sammen med andre barnefamilier. Det går relativt rolig for seg. Kvelden begynner med kongens tale, og avsluttes med fyrverkeri og på et fornuftig tidspunkt. Det er kanskje ikke hæla i taket, men jeg skal love at vi spiser god mat. Denne retten, for eksempel. Her kan det aller meste forberedes god tid i forveien, så er det bare å skjære opp kjøttet og legge opp på tallerkener eller fat rett før det skal serveres. Ganske så perfekt på en nyttårsaften, spør du meg.

Porsjoner: til omtrent 4, som én rett av flere.

Ingredienser

  • ca 300 g indrefilet av reinsdyr
  • olje og smør til steking
  • ca 150 g østerssopp
  • 1½ dl vann
  • 1 dl sukker
  • ½ dl hvitvinseddik
  • 1 ts salt
  • ½ dl cognac (valgfritt)
  • ca 1 dl majones
  • karse
  • salt potetgull
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Riv den støreste soppen i mindre biter og ha den på et lufttett glass eller i en bolle. Kok opp vann, sukker, salt og eddik, så sukkeret løser seg opp. Ha cognac i eddikblandingen, og hell det over soppen. Dette kan du gjøre flere uker i forveien, hvis du vil.
  2. Lag majones (eller bruk ferdigkjøpt, det går også bra), og bland med en raus håndfull karse. Jeg gjorde det i foodprosessor, men det kan du også gjøre for hånd.
  3. Krydre reinsdyret med salt og pepper. Varm opp en stekepanne til høy varme, og ha i smør og olje. Stek filetene raskt på alle sider, her holder det med 30 sekunder – du skal bare ha stekeskorpe, varmen skal ikke gå inn i kjøttet. La kjøttet hvile i ca. 10 minutter.
  4. Bruk en skarp kniv, og skjær kjøttet i så tynne skiver som mulig. Legg på tallerken eller fat, og topp med syltet sopp, karsemajones og salte chips.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *