K

Karamelliserte gulrøtter

Noen ganger føler jeg at jeg har litt flaks på kjøkkenet. Det hender at jeg har en idé som utvikler seg i en litt annen retning enn det jeg hadde trodd. Noen ganger blir det litt halvveis, men noen svært få ganger føler jeg meg rett og slett som et geni. Dette er et sånt tilfelle. Gulrøtter er en av mine favoritter, i all sin allsidighet – det blir nesten aldri feil å tilsette en gulrot, uansett hva man lager. Tenk bare: gulroten tar hovedrollen i kaker og supper, statistrollen i pastasauser og kraft, og kan tilberedes på utallige måter. Disse ble til på slump, i likhet med mange av de beste rettene. De er søte, syrlige og full av umami, og hvis du vet hva som er godt for deg, lager du dem i morgen den dag.

Jeg serverte dem som tilbehør til and, men jeg er hundre prosent sikker på at de vil fungere til alt mulig kjøtt, og helt sikkert hvit fisk. Sånn. Kom deg til butikken, nå.

Porsjoner: tilbehør til 4

Ingredienser

  • 6 store gulrøtter
  • 1 dl vann
  • 1 ss kyllingfond, konsentrert
  • saften av ½ sitron (evt mer hvis sitronen er liten)
  • 3 ss smør
  • 2 ss sukker/honning
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Skjær gulrøttene i fire på langs, og varm opp en stor sautépanne eller kjele til middels høy varme. Ha i litt olje, og stek gulrøttene til de er gylne.
  2. Ha vann, kyllingfond, sitronsaft, smør, sukker og salt i pannen, og vend om til sukkeret er oppløst og smøret er smeltet.
  3. Skru ned til middels lav varme, og la gulrøttene koke i blandingen i omtrent 20 minutter, til blandingen har blitt som en sirup. Hvis blandingen får siruplignende konsistens før det har gått 15 minutter og gulrøttene ikke nærmer seg møre, kan du ha i litt mer vann.
  4. Når det har gått omtrent 20 minutter, skal gulrøttene være gjennomkokte, men ha god tyggemotstand. Jeg liker dem best sånn, men hvis du foretrekker mykere gulrøtter, tilsett mer vann, fond og smør, og la dem koke i 10 minutter til.
  5. Smak til med salt og pepper. Jeg synes de tåler ganske mye salt, men husk at det er salt i kyllingfond, så her er det din gane som bestemmer.
  6. Server til det du måtte ønske. Vær fornøyd med deg selv.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *