Jeg føler meg alltid litt ekstra snill når jeg lager disse pølsene. Personlig er jeg nemlig ikke så innmari glad i pølser, men jeg bor sammen med to stykker som gjerne kunne spist dem til hvert eneste måltid – så jeg finner meg i at de må stå på middagsbordet med jevne mellomrom. Men det betyr også at jeg er på stadig jakt etter måter å pimpe opp pølser på, og jeg er evig takknemlig for oppskrifter på topping, tilbehør og dressinger som kan serveres til. I tillegg er en av mine absolutt viktigste forutsetninger for å nyte en pølse, at den blir servert i lompe. Pølsebrød er, etter mitt syn, en skam for gjærbaksten.
Det var helt til jeg traff på denne oppskriften. «Pigs in a blanket» er klassisk amerikansk festfingermat, som ofte blir servert i barneselskap. I denne oppskriften lages de med briochedeig, og alle de voksne jeg noensinne har servert dem til, har forsynt seg flere enn én gang. Jeg har denne oppskriften fra av et av mine største forbilder på kjøkkenet, Claire Saffitz. Gjør deg selv en tjeneste og kjøp boka hennes, Dessert Person.
Hvis du har dårlig tid, kan du kjøpe ferdig pizzadeig, kutte den i strimler og pakke pølsene i den. Det blir ikke like overlegent godt, men det funker på en travel dag. Jeg dømmer deg ikke.
Porsjoner: 8 pølser |
Ingredienser
- 8 grillpølser (eller en annen type pølse du liker – alt vil funke, unntatt wiener)
- 1 egg til pensling
- sesamfrø
Briochedeig
- 2 ss helmelk
- 1 ts tørrgjær
- 260 g hvetemel
- 2 ss sukker
- 1 ts salt
- 3 små egg
- 110 g romtemperert smør
Fremgangsmåte
- Varm opp melken i en liten kjele over medium varme. Den skal så vidt bli lunken, eller rett under 37 grader. Hell melken over i kjøkkenmaskin-bollen, og ha i gjæren. La det stå i omtrent 5 minutter.
- Tilsett mel, sukker og salt. Lag en grop i melet, og ha i eggene. Elt det hele sammen til deigen samler seg, i omtrent 1 minutt. Fortsett å elte på medium lav hastighet, til deigen samler seg, i omtrent 9 minutter. Deigen skal slippe sidene av bollen, men vil sitte fast i bunnen. Hvis deigen fremdeles henger igjen på sidene, ha i 1 ss hvetemel.
- Jobb smøret inn i deigen, omtrent 1 ss av gangen. La smøret jobbes godt inn i deigen før du tilsetter mer. Vær tålmodig, det kan ta så mye som 20 minutter.
- Nå bør deigen være veldig myk, og nesten kjennes litt skjør. Ha deigen over i en stor bolle, og dryss litt mel over. Dekk med plastfolie, og sett deigen i kjøleskapet. Her skal den stå minst to timer, men gjerne natten over.
- Del deigen i åtte emner. Det er lurt å ha de emnene du ikke jobber med i kjøleskapet så de holder seg kalde, da blir de mye lettere å jobbe med.
- Varm opp ovnen til 180 grader. Pakk ut og tørk av pølsene, og dryss over et tynt lag med mel.
- Trill ut ett deigemne til en omtrent 50 cm lang snor, og snurr snoren rundt en pølse. Gjør dette med alle åtte pølsene, og ha dem over på et stekebrett med bakepapir. Dekk til med plastfolie.
- La pølsene i brioche heve i romtemperatur i omtrent en halvtime. Pensle med sammenpisket egg og topp med sesamfrø. Stek pølsene i ovnen i 25–30 minutter.
- Skjær pølsene i to eller fire biter, og server med sennep og ketchup, eller ditt favorittpølsetilbehør.