S

Sashimilaks med varm olje

Dette er en av de rettene alle bør ha på repertoaret. Den virker komplisert og imponerende, men er kanskje en av de enkleste jeg lager. Retten har overbevist de største fiskeskeptikere, og passer alltid, sommer som vinter. Det eneste utstyret du trenger, er en kniv, en skjærefjøl, en kjele og en varmekilde, så denne retten kan dermed lages hjemme, på hytta, til og med på et stormkjøkken. Den varme oljen svir av den rå fisken, og gir den en varmebehandlet skorpe – mens resten av fisken forblir rå. Det er en fantastisk kombinasjon av konsistenser og temperaturer, rett og slett dritgodt. Seriøst. Mitt eneste råd er å være litt forsiktig når du heller den varme oljen over fisken, for det kan sprute litt. Prøv det, nyt rosen fra gjestene dine, og takk meg senere.

Porsjoner: 4 til forrett

Ingredienser

  • ca 300 g backloin av laks
  • ½ kinesisk hvitløk
  • ca 1 cm frisk ingefær
  • skallet av ½ sitron
  • gressløk
  • 4–6 ss soyasaus
  • 1 dl god olivenolje

Fremgangsmåte

  1. Skjær laksen i tynne skiver. Finhakk hvitløk, ingefær og gressløk.
  2. Fordel laksen på tallerkener, og ha litt hvitløk, ingefær og gressløk over. Det er ikke sikkert du trenger å bruke alt du har skåret opp, poenget er at hver skive skal ha noen biter på seg.
  3. Riv skallet av sitronen over, og hell omtrent 1–2 ss soyasaus rundt laksen på hver tallerken. (Prøv å unngå å helle soyasausen direkte laksen.) Her er det litt vanskelig å angi mengde, men hver tallerken skal ha en raus mengde soyasaus.
  4. Varm opp oljen i en liten kjele. Den skal holde ca 160 grader, eller bruse og syde når du stikker en trepinne nedi. Hell litt olje på hver fiskeskive. Det er ikke sikkert du bruker all oljen, men pass på at hver lakseskive får litt olje.
  5. Server, og vent på lykkelige sukk.

KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *